AÇILIŞA ÖZEL SEPETTE %20 İNDİRİM!
KOZMETİKTE YAZ GÜZELLİĞİ: %20 İNDİRİM!
AÇILIŞA ÖZEL SEPETTE %20 İNDİRİM!
KOZMETİKTE YAZ GÜZELLİĞİ: %20 İNDİRİM!
Pürüzsüz Cilt İçin Yeni Trend: AHA ve BHA Asitleri

Pürüzsüz Cilt İçin Yeni Trend: AHA ve BHA Asitleri

Son dönemlerde cilt bakım ürünlerine baktığımızda sürekli onlarla karşılaşıyoruz. Pürüzsüz bir cilt için bakım rutinlerinin olmazsa olmazı haline gelen AHA ve BHA asitleri tüm detaylarıyla bu yazımızda!

Tek başına bir asit olmayan ve bir asit grubunu ifade eden Alfa-Hidroksi Asitler (AHA) ve Beta-Hidroksi Asitler (BHA), pürüzsüz bir cilt için peeling görevi görürler yani cildi eksfoliye ederler. 

Cildin en üst tabakası ölü hücrelerden oluşur ve 2 haftada bir kendini yeniler. Fakat hormonlar, beslenme, yaşlanma ve hatta hava değişikliği gibi nedenlerle, cildin kendini yenilemesi yavaşlayabilir. Cilt doğru bir şekilde eksfoliye edilmediğinde ise ölü hücreler gözeneklere dolarak, siyah nokta, sivilce, kuruluk veya kırışıklıklara yol açabilir.

Eksfoliasyon veya bir diğer adıyla peeling, fiziksel ve kimyasal olarak gerçekleştirilebilir. Fiziksel peeling, cilt yüzeyinde mikro çiziklere yol açabildiği için önerilmeyen eksfoliasyon yöntemleri arasında yer alırken, cildi ölü derilerden arındırmak, gözenekleri ve siyah noktaları temizlemek, lekeleri önlemek gibi birçok cilt probleminin önüne geçmek için kimyasal eksfoliasyon öneriliyor. Kimyasal eksfoliasyon yaparak, pürüzsüz bir cilde kavuşmak için ise AHA ve BHA asitleri yardımımıza koşuyor. 

Gelin AHA ve BHA asitlerini, formlarını ve faydalarını daha yakından inceleyelim. 

Alfa-Hidroksi Asitler (AHA) Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Meyvelerden elde edilen ve suda çözünebilen AHA’lar, kozmetik ürünlerde genelde yüzde 2, 10 veya 20 oranlarında bulunarak, cildin daha canlı ve sağlıklı görünmesi, yaşlanma belirtilerinin önlenmesi, sivilce ve leke görünümün azalmasında etkili oluyorlar. 

AHA Türleri Nelerdir?

1. Glikolik Asit:

Kozmetik ürünlerde en çok karşılaşılan bu asit şeker kamışından elde ediliyor. AHA’lar arasında en küçük moleküllere sahip olan glikolik asit, bu sayede cilde kolayca nüfuz ediyor. Yaşlılık belirtilerini, cilt lekelerini azaltmada kullanılıyor.

2. Laktik Asit:

Sütten bulunan laktozdan elde edilen laktik asit, hem peeling hem de nemlendirme özelliği bulunan tek AHA’dır.

3. Mandelik Asit: 

Acı bademden elde edilen bu asit, sivilce ve akneyi önlemek, cilt lekelerinin önüne geçmek için tercih ediliyor. AHA’nın diğer türlerine göre daha büyük moleküllere sahip olduğu için cilde derinlemesine nüfuz edemez, böylelikle daha az tahrişe neden olur. 

4. Tartarik Asit:

Üzüm ve vişneden üretilen tartarik asit, antioksidan özelliği ile çoğunlukla yaşlanma karşıtı bakım ürünlerinde tercih edilir. Aynı zamanda nemlendirici gibi diğer bakım ürünlerinin cilde daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olur.

5. Malik Asit: 

Armut ve elmadan elde ediliyor. Cildi ölü hücrelerden temizlemeye, nemi arttırmaya, yaşlanma belirtilerini azaltmaya katkı sağlıyor. 

6.Fitik Asit:

Pirinçten elde edilen fitik asit cilt lekelerini önleme, cilt tonunu eşitleme özellikleri ile öne çıkıyor.

Beta-Hidroksi Asitler (BHA) Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Yağda çözünen BHA’lar, AHA’lara göre ciltte daha derine inerek cildin nefes almasını sağlıyor. Yağlanmanın neden olduğu cilt sorunları üzerinde faydalı etkiler gösteriyor. BHA kullanımı ile daha doygun, yumuşak ve nemli bir cilt bizi karşılıyor. BHA Türleri Nelerdir?

1.Salisilik Asit:

Söğüt ağacından elde edilen salisilik asit, en güçlü ve en çok kullanılan BHA’dır. Çoğunlukla sivilce ve akne karşıtı ürünlerde karşımıza çıkıyor. 

2.Hyaluronik Asit: 

Tam bir nem bombası olan hyaluronik asit, nemi cilde hapsederek, kuruluğa ve kuruluğun neden olduğu olumsuzlukları engeller. Cildin daha dolgun ve canlı görünmesine yardımcı olur. 

3.Oleik Asit: 

Omega-9 yağ asidi olarak da bilinen ve zeytinyağı, avokado, badem gibi bitkisel yağlarda bulunan bir BHA türüdür. Cildi onarma görevi üstlenir, nemlendirir ve yaşlanma belirtilerini önler. 

4.Linoleik Asit: 

Omega-6 yağ asidi olarak bilinir. Oleik asit gibi cildi nemlendirmede, cildin esnek ve genç bir yapıya sahip olmasında kullanılır. 

Bonus: Sitrik Asit

Sitrik asit turunçgillerden elde edilen ve ciltteki kolajeni destekleyen bir asit türüdür. Hem AHA hem de BHA olan bu asit, yaşlanma belirtilerini önler, ölü hücreleri temizler. Sivilce ve ton eşitsizliği gibi sorunlar için tercih edilir.

AHA ve BHA Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Eğer güneş veya sivilce lekeleri ile başınız dertteyse AHA içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. AHA asitleri cildin en üst katmanında çalışır ve bu katmanın ölü hücrelerden arınmasına katkı sağlar. Eğer siyah nokta, sivilceler veya geniş gözeneklerden şikayetçiyseniz BHA içeren ürünleri tercih ederek, gözeneklerinizi tıkayan yağı arındırabilirsiniz. 

AHA ve BHA Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AHA ve BHA’ları bakım rutinine dahil etmenin cilde oldukça fayda sağlayacağını ve istenen cilt görünümüne ulaşmamız için bize yardımcı olacağını öğrendik. Fakat yanlış kullanım ve fazla dozda bu asitleri kullanmak, cildimizde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Doğrudan kullanıma uygun olmayan bu asitleri, kozmetik ürünler aracılığı ile cilt bakımınıza dahil edebilirsiniz. Aynı zamanda bu içerikler kullanılıyorsa, mutlaka güneş kremi kullanmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor.

Asit Kullanımında Güneş Kreminin Önemi Nedir? 

AHA ve BHA’lar ciltte soyucu görev üstlendikleri için, cilt güneş ışınlarına karşı daha hassas ve lekelenmeye daha müsait hale gelir. Yüksek korumalı güneş kremi, ölü derilerden arınmış taze cildi korumaya alarak, güneş lekelerinin önüne geçer. 

AHA ve BHA İçeren Ürünler

AHA ve BHA’lar hakkında bu kadar bilgiye sahip olduğunuza göre “Hemen AHA ve BHA içeren bir ürünü rutinime dahil etmeliyim!” dediğinizi duyar gibiyiz. Klinik olarak kanıtlanmış AHA ve BHA içeren Esqulent Dual Effect Cleasing Gel, Foaming Deep Cleanser Face & Body, Peptide Anti Acne Cream ile hemen tanış!